Oulujärvi Leaderin hallitus puolsi kokouksessaan 23.11. rahoitusta viidelle yritykselle ja neljälle kehittämishankkeelle. Lopullisen päätöksen tekee Kainuun ELY-keskus laillisuustarkistuksen jälkeen.
Hele Design Oy on kajaanilainen aloittava yritys, joka käynnistää villan pienvärjäämötoiminnan. Värjäämö hyödyntää toiminnassaan paikallista lampaanvillaa ja on ainoa Kainuussa. Lankamalliston lisäksi yritys tarjoaa neuleohjeita, neulekursseja ja -retriittejä sekä neulonnan oheistuotteita. Käynnistämistuen avulla tehdään testikehruutukset ja hankitaan niiden tarvikkeet, testataan värjäysprosessi, toteutetaan koeneuleet, vuokrataan tuotantotilaa ja käydään kädentaitomessuilla. Tavoitteena on työllistää yrittäjä kokoaikaisesti.


Toiminimi Anniina Oiva testaa maatalouden kokeilutuen avulla avomaan leikkokukkaviljelmän menestymistä Kajaanin Koutaniemellä. Kainuussa ei ole muita vastaavia viljelmiä.


KR cosmetics Oy on paltamolainen yritys, joka valmistaa luonnonkosmetiikkaa ja tekee sen tukkumyyntiä kauneudenhoitoalan yrityksille. Käynnistämistuen avulla hankitaan asiantuntija-apua verkkokaupan perustamiseen ja muun markkinointimateriaalin suunnitteluun, teetetään tuotteiden turvallisuusselvityksiä sekä vuokrataan tuotekehitys- ja tuotantotilaa. Yrityksen tavoitteena on työllistää molemmat yrittäjänsä kokoaikaisesti.


Rokua Water Oy on perustamassa vedenpullottamoa Vaalaan. Tavoitteena on myydä lähdevettä yritysasiakkaille ja yksityisille kuluttajille. Toiminta aloitetaan Suomessa, mutta tarkoituksena on laajentaa markkina-aluetta kansainvälisille markkinoille, erityisesti Aasian suuntaan. Käynnistämistukea käytetään muun muassa laki- ja muun asiantuntija-avun hankkimiseen sekä tuotannon pilottivaiheen toteuttamiseen.


Paltamossa toimiva matkailuyritys Jättiläisenmaa Oy käyttää yritysten energiainvestointitukea maahan asennettavaan aurinkopuistoon, jonka vuosituotanto on arviolta 84 840–109 080 kWh vuodessa. Investoinnilla tavoitellaan huomattavaa vuotuista kustannussäästöä sekä kilpailuetua energiaomavaraisuudella. Suuren kokonsa vuoksi investointi voi toimia esimerkkikohteena muille matkailu- ja maaseutuyrityksille.


Kainuun Liikunta ry:n toteuttaman Vaaroilta vesille -hankkeen tavoitteena on edistää Oulujärvi Leaderin alueella tapahtuvaa melonta- ja pyöräilyharrastusta sekä melontaan ja gravel-pyöräilyyn liittyvää matkailua. Hankkeessa tuotteistetaan uusia melonta- ja gravel-pyöräilyreittejä sekä luodaan valmiita pidemmälle vietyjä retkipaketteja erityisesti melontaan liittyen. Hankkeessa luodaan pohjaa melontaan liittyvälle tulevaisuuden yritystoiminnalle sekä parannetaan jo olemassa olevien yritysten edellytyksiä hyödyntää melontaa ja gravel-pyöräilyä omassa yritystoiminnassaan. Yleistä melontaharrastusta ja gravel -pyöräilyä edistetään lisäämällä tietoisuutta olosuhteista ja välinevuokraajista sekä järjestämällä koulutuksia ja tapahtumia. Lisäksi hankkeessa kartoitetaan investointitarpeita melontaharrastuksen/-matkailun ja gravel-pyöräilyn edistämiseksi myös hankkeen jälkeen. Hanke toteutetaan koko Oulujärvi Leaderin alueella ajalla 1.1.2024-31.8.2025.


Vaalan Frisbeegolfklubi rakentaa 18 väylän tekniikkaradan. Hankkeessa poistetaan puustoa ja aluskasvillisuutta, tehdään heittoalustat pohjatöineen, asennetaan väyläopasteet sekä lähtöpaikalle infokartta. Tavoitteena on tehdä kaiken tasoisille ja -ikäisille harrastajille sopiva frisbeerata, jolla on helppo aloittaa lajin harrastaminen. Uusi rata muodostaa yhdessä aiemmin rakennettujen haastavan tasoisen ja kilpatason ratojen kanssa liikuntapaikkakokonaisuuden, joka palvelee paikallisten lisäksi harrastajia myös laajemmin, mahdollistaa kilpailujen ja tapahtumien järjestämisen sekä luo houkuttelevan kohteen kasvavalle frisbeegolf-matkailulle. Hanke toteutetaan Vaalassa kesän 2024 aikana.
Paltamon kunta toteuttaa kuntalaisten toiveita ja parantaa harrastusmahdollisuuksia kahdella eri investointihankkeella. Valtatie 22:n varrelle Eino Leino -puiston yhteyteen rakennettava koirapuisto palvelee kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden lisäksi matkailijoita ja ohikulkijoita. Hankkeessa hankitaan koirapuiston aitaus, siihen valaistus sekä rakennetaan kulkuväylä koirapuistoon torialueelta. Toisessa hankkeessa rakennetaan kuntoportaat, joilta avautuu maisemanäkymä Oulujärvelle. Portaat valaistaan ja välitasanteelle asennetaan maisemakehys, jota voi hyödyntää valokuvia ottaessa. Molemmat hankkeet toteutetaan vuoden 2024 aikana.

Oulujärvi Leader

Kysy meiltä!