- On ollut positiivinen yllätys, kuinka hieno paikka Riihipiha on ja kuinka paljon täällä alueella on näkemistä, hymyilee Riihipihan museoalueen kehittämishankkeen projektityöntekijä Mari Smolander.
Mari Smolander aloitti hankkeessa projektityöntekijänä huhtikuussa 2023. Maakunnan ulkopuolelta tulleelle Riihipiha, Vuolijoki ja Kainuu olivat uusia tuttavuuksia. Kuluneiden kuukausien aikana hän on päässyt tutustumaan tarkemmin paikkoihin ja myös tekemään kehittämistyötä kookkaalla museoalueella.
Hankkeen aikana on tehty kehittämistyötä laajalla skaalalla. Mukana on eri käyttäjäkuntien huomioimista, elämyksellisyyttä, ammatillisuuden lisäämistä, näkyvyyden kasvattamista viestinnän avulla sekä tapahtumien, toimintojen ja kurssien järjestämistä.
- Hankkeen sisällön laajuuden myötä olemme voineet keskittyä hyvin erilaisiinkin kokonaisuuksiin, Smolander kertoo. Olemme voineet tehdä sisältöä eri käyttäjäryhmien mukaan tai toisaalta koota uutta valokuvanäyttelyä kaivoshistoriasta.
Laaja kokonaisuus ja useat toimenpiteet tarkoittavat, että mukana on ollut myös paljon talkootyötä. Museoalueelle on tehty yrttilaatikoita ja istutettu monivuotisia perinnekasveja. Yhteistyötä on tehty eri tahojen kanssa kouluista toisiin museoihin. Toisaalta mukana on ollut myös pieniä asioita, jotka tuovat historiaan tuntumaa. Tällainen on esimerkiksi opastetulla kierroksella tervaveneen luona nautitut tervapastillit.
Oma iso kokonaisuutensa ovat 3D-nuket, joita Riihipihalle on tehty elävöittämään ja kertomaan entisajan ammateista ja elämästä. Nuket ovat lähteneet liikkeelle aluekotiseutumuseoiden yhteishankkeessa syntyneestä animaatiohahmo Kamusta. Nyt metsänlapsi Kamu ja hänen ystävänsä voi siis nähdä Riihipihalla 3D-versioina.
- Nostaisin toiminnasta esille myös Riihipiha kouluttaa -kurssit. Aiheina on ollut esimerkiksi ikkunoiden perinteinen korjaus ja hapanjuurikurssi. Kurssit ovat olleet suosittuja ja niille on myös tullut kyselyjä jatkosta, Smolander kertoo.
Nyt kehittämishanke on loppusuorallaan ja viimeisiä toimenpiteitä tehdään kesäkuun 2024 aikana. Mitä projektityöntekijä arvelee hankkeesta jäävän elämään tuleville vuosille?
- Yhteistyöverkostot ovat iso osa varmasti jatkossakin, etenkin, kun yhteistoimintaan on saatu myös uusia tahoja mukaan. Ja kyllä nostaisin esille metsänlapsi Kamun sekä museon maskotti Riihipöllön. Niiden ympärille on koottu paljon toimintaa teemakierroksista viestintää, Mari Smolander kiteyttää.
RIIHIPIHAN MUSEOALUEEN KEHITTÄMINEN
1.4.2023 – 29.11.2024, hankkeen toimenpiteet loppuvat 30.6.2024
Kokonaiskustannukset 94 988,87 €
Julkinen tuki 85 489,98 €