NUORISOVAIHTO ESPANJAAN 19.-25.6.2023, MATKAPÄIVÄKIRJA

Oulujärvi Leader ja NuorisoLeader Oulujärvi toteutti paikallisten nuorten kanssa yhteistyössä nuorisovaihdon Pohjois-Espanjaan Santanderiin ja siellä Solórzanen kylään.
Vaihto toteutettiin Erasmus+ rahoituksella ja vaihdon teemana oli Caring and Empowering Nature.

Mitä vaihdosta jäi nuorille opiksi ajatellen vaihdon teemaa, uuden näkemistä ja kokemista sekä kohtaamisia?

Kuvaaja: Joni Väisänen
Kuvaaja: Joni Väisänen

Maanantai 19.6.

Matkaan lähdettiin Kajaanista ja hieman yli vuorokauden reissuun kuului matkustusta autolla, junalla, lentokoneella sekä minibusseilla. Rankka matkustus valmisti koko 10 nuoren ja kolmen huoltajan joukkoa kohtaamaan muutoksia, viivästyksiä, väsymystä ja uusia tilanteita. Osalle nuorista ulkomaille matkustaminen oli uutta ja matkan aikana opittiin, miten matkustetaan ja mitä tulee huomioida esimerkiksi turvatarkastuksessa. Myös jännityksen käsittely ja osin pelkojen kohtaaminen tulivat tutuiksi.

Tiistai 20.6.

Tiistain päivän teemana oli tutustuminen, yhteiset pelisäännöt ja miksi olemme vaihdossa mukana?
Espanjalaiset nuoret saapuivat hostellille ja tutustuminen sekä ajatusten vaihto pääsivät käyntiin. Keitä olemme, mistä tulemme, miten esittelemme itsemme, maamme ja kulttuurimme. Suomalaiset kertoivat kirjoittamansa vaihtohankkeen lähtökohtia ja tavoitteita esimerkiksi toiminnallisen Kivipuutarha aktivoinnin kautta. Myös vaihdon yhteisten pelisääntöjen sopiminen ja allekirjoittaminen antoi vauhtia yhteisille päiville.

Tutustumispäivänä nuoret saivat vieraita, kun Solórzanon kunnan pormestari Santiago Campos vieraili leiripaikalla yhdessä tyttärensä nuoriso valtuutettu Christina Campoksen kanssa.

Keskiviikko 21.6.

Vaihdon teema, Voimaannuttava luonto, pääsi oikeuksiinsa keskiviikkona. Vuorossa oli patikointi päivä oheisaktivoinneilla. Kävely Solórzanon vuorille sumuisessa säässä oli mieleenpainuva. Koti Suomesta poikkeavat maisemat, puut ja kasvit herättivät keskustelua. Vuorilla luottamusharjoitusten kautta nuoret keskittyivät aistimaan ympäristöään ja katsomaan luontoa eri tavoin.
Iltapäivän ohjelma tuki patikoinnin antia. Mitä luonto meille antaa ja merkitsee, miten sitä voi käyttää osana omaa hyvinvointiaan ja mielenterveyden tukena. Näihin teemoihin uppouduttiin muun muassa itseilmaisun ja heittäytymisharjoitusten kautta.

Torstai 22.6.

Oman alueen kehittäminen ja ihmisoikeudet.
Aamupäivän kylä-harjoituksissa oli merkittävää huomata, kuinka samanlaiset kehittämisaiheet nousivat esiin niin espanjalaisten kuin suomalaistenkin toiveissa omalle alueelleen. Kerätyistä aiheista nostettiin vaiheittain pääaiheiksi neljä eri teemaa: joukkoliikenne, mielenterveys, terveyspalvelut sekä asuminen. Nuoret halusivat nostaa keskusteluun omissa kylissään vähentyneen joukkoliikenteen ja koulukuljetusten pitkät ajat. Miten joukkoliikenteen puuttuminen vaikeuttaa kaikenikäisten liikkumista ja osallistumista. Mielenterveys- ja terveyspalveluissa ongelmana nähtiin niiden saatavuus pitkien jonojen ja työntekijöiden puutteen vuoksi. Asumisen osalta toivottiin uudenlaisia asumisen ratkaisuja ja että tyhjillään oleville rakennuksille saataisiin uusia asukkaita tai uutta toimintaa.
Illan osiossa aiheena olivat ihmisoikeudet, joihin paneuduttiin suklaapelin kautta. Erikoisten, hämmennystä ja eripuraa herättäneiden sääntöjen kautta päästiin läpikäynnissä pureutumaan paitsi epäkohtiin, mutta myös siihen, mitä sääntöjä noudatamme ja miksi, milloin ja miten epäkohtiin voi ja tulisi puuttua. Tunteikas osio sai nuoret miettimään omia ratkaisujaan ja ajatteluaan ihmisoikeuksien ja eriarvoisen kohtelun kannalta.

Perjantai 23.6.

Beach day!
Viikon mittaan sateinen sää oli muuttunut lämpimämmäksi ja aurinkoiseksi ja voimaannuttava luonto pääsi oikeuksiinsa perjantain rantapäivässä. Rannalla Youngsters and Dragons -harjoitteen kautta opittiin itseluottamuksen ja muihin luottamisen merkityksestä. Yhteinen tekeminen, kokemusten jakaminen ja käsillä olevan mysteerin ratkaisu kasvatti yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Illalla vietettiin vielä Juhannusjuhlaa! Suomalaiset rakensivat hostellille suomalaisen järvimaiseman saunoineen ja hyttysineen. Juhlan aikana he kertoivat espanjalaisille meidän kulttuuristamme saunavihdan, musiikin ja suomalaisten makujen kautta. Omasta kulttuurista kertomisen sanoittaminen ja sen merkitys osana omaa identiteettiä on merkittävää. Mieleenpainuvaa olikin, kuinka nuoret nostivat espanjalaisten aiheesta kiinnostumisen korkealle. Toisten arvostuksella on merkitystä.

Lauantai 24.6.

Viimeinen yhteinen päivä sisälsi kansalaistaitojen opettelua, toiminnan arviointia sekä tulevan suunnittelua. Tiiviin ohjelman kautta vaihtojoukko oli hitsautunut nopeasti yhteen. Pienryhmät toimivat ja keskustelu virtasi. Aiheeseen sisään astuminen toimi nopeasti.
Kukin leirin ryhmä teki videon omasta matkastaan leirillä. Mitä oli tapahtunut ja mitä he halusivat nostaa esille. Videot kertoivat upealla tavalla viikon kohokohdista, kulttuurieroista, yhteishengestä ja toiveen jatkosta.
Tulevaisuuteen toivottiin espanjalaisten vastavierailua Suomeen vaihdon tiimoilta. Mietinnässä oli nuorten osallistaminen hakemuksen kirjoittamiseen, kuten suomalaiset nuoret olivat tehneet, mutta jota ei ole Espanjassa vielä käytetty. Lisäksi kumpikin ryhmä aikoi jatkaa omien teemojensa tiimoilta vielä kotimaissaan.
Loppuseremonia nosti tunteet pintaan ja viimeiset tunnit vietettiin yhteiskuvien ja jäähyväisten parissa.

Sunnuntai 25.6.

Aamuyöstä liikkeelle lähtenyt paluumatka kesti vuorokauden. Menomatkan opit näkyivät suomalaisten joukossa ja matkustaminen oli joustavaa ja toimivaa. Kynnys matkustaa, solmia yhteyksiä ja ymmärtää erilaisia kulttuureja on näille nuorille jatkossa helpompaa kuin ennen ja todennäköisesti tahto ja uskallus tarttua asioihin ja kehittää omaa kotikylää ja aluetta on jatkossa matalampi.
Kokonaisuudessaan vaihtokokemus oli ikimuistoinen ja antoisa.

Kiitos vaihdosta ja sen annista Erasmus+, Oulujärvi Leader, Nuorisoleader Oulujärvi, La Bardal ja ennen kaikkea vaihdon upeat nuoret!

Kuvaaja: Joni Väisänen

Oulujärvi Leader

Kysy meiltä!