Rahoitus
Oulujärvi Leader on saanut strategiansa toteuttamiseen yhteensä 6,5 miljoonaa euroa julkista rahoitusta vuosille 2014 - 2020. Näkyvin kehittämistrategian toteutustapa on myöntää Leader –rahoitusta toiminta-alueen yrityksille ja yhteisöille. Kaikkien tuettavien hankkeiden on edistettävä kehittämisstrategian toteutumista. Jokaisesta hankkeesta täytetään hankearviointilomake, jota hallitus käyttää tuettavien hankkeiden valinnassa.
Kehittämisstrategia 2014 - 2020 (PDF-versio)
Hanketoimijan käsikirja auttaa käytännönläheisesti hankkeen suunnittelussa, hakemisessa, toteuttamisessa ja päättämisessä.
Hanketoimijan käsikirja on kuitenkin suuntaa-antava, joten hankkeiden tarkemmasta toteutuksesta kannattaa aina keskustella oman alueen hankeneuvojien ja viranomaisten kanssa.
Kainuun ja Koillismaan Kalaleader -strategia
Kainuun ja Koillismaan Kalaleader – strategiaa toteutetaan 15 kunnan alueella Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Strategian hallinnoijana toimii Oulujärvi Leader ja toteuttajakumppaneina Elävä Kainuu Leader, Koillismaan Leader ja Keskipiste-Leader. Käytännön toimenpiteitä edistetään erillisellä aktivointihankkeella, jonka vetäjänä toimii aktivaattori Tea Nousiainen. Ota yhteyttä Teaan soittamalla 050 4340150 tai sähköpostilla.
tea.nousiainen[a]oulujarvileader.fi
http://www.kainuunkalaleader.fi/
https://www.facebook.com/kainuunkalaleader/
Yritystuet
Yritystukea voi hakea sekä aloittava että jo toimiva yritys. Tuettavan yritystoiminnan on annettava pääasiallinen toimeentulo (75 %) ainakin yhdelle henkilölle.
Investointitukea voi hakea
- koneiden, laitteiden ja muun käyttöomaisuuden hankintaan
- rakennusten hankintaan, remontoimiseen tai rakentamiseen
- aineettomiin investointeihin (esimerkiksi ohjelmistot, patentit ja valmistusoikeudet)
Tuki on 35 % hyväksyttävistä kustannuksista. Tuen määrä vähintään 2 000 euroa. Investoinneilla on oltava olennainen merkitys yrityksen perustamiselle, kasvulle tai kehittymiselle.
Ennen mittavan investoinnin toteuttamista voi hakea tukea sen taloudellisten, toiminnallisten tai teknisten edellytysten selvittämiseen. Selvitys voi kohdistua esimerkiksi siihen, onko järkevämpää hankkia yrityksen toimitilat rakentamalla uusi rakennus vai remontoida olemassa olevaa tai onko kannattavampaa tehdä koneinvestointi vai käyttää alihankkijaa. Voidaan myös selvittää esimerkiksi sitä, onko tarkoituksenmukaista hankkia osa koneista tai laitteista käytettyinä. Toteutettavuusselvityksen teettämiseen voi saada tukea 50 % (maataloustuotteiden ensiasteen jalostusyritykset 40 %), minimituki on 1 500 euroa.
Perustamistuki on tarkoitettu ensisijaisesti uusille, aloittaville yrityksille. Toimiville yrityksille perustamistuki on mahdollinen, jos kyseessä on uuden liiketoiminnan perustaminen eli esimerkiksi oleellinen laajentuminen uusille markkinoille tai uudelle toimialalle.
Perustamistukea voi hakea yritystoiminnan käynnistämisvaiheessa tarpeellisiin toimenpiteisiin, muun muassa asiantuntija- ja neuvontapalvelujen tai konsultoinnin hankkimiseen. Asiantuntija-avun käyttökohteita voivat olla esimerkiksi
- liiketoimintavalmennus
- tuotekehitys
- markkinointisuunnittelu
- laatujärjestelmän laatiminen
Tuen määrä on vähintään 5 000 ja enintään 35 000 euroa.
Yritykset voivat hakea myös ”kokeilurahaa” toimintaedellytystensä vahvistamiseen, esimerkiksi uusien tuotteiden, palvelujen ja toimintamallien markkinalähtöiseen suunnitteluun, testaukseen ja kehittämiseen. Tuen määrä on vähintään 2 000 ja enintään 10 000 euroa.
3 – 10 yrityksen ryhmä voi saada tukea yhteiseen kehittämiseen. Hankkeen hakijaksi ja hallinnoijaksi tarvitaan ryhmän ulkopuolinen kehittämisorganisaatio. Yhteinen kehittäminen voi olla esimerkiksi kouluttautumista, tuotannollisen yhteistyön luomista tai matkailumarkkinointitoimenpiteitä. Yhteisten toimenpiteitten lisäksi hankkeessa voi olla myös yrityskohtaisia toimia.
Tuen määrä on 75 % hyväksyttävistä kustannuksista.
Yritysten Kipinä-rahaa ei tällä hetkellä ole haettavana. Alkuvuoden 2022 aikana selvitetään, onko Kipinä-rahan jatkamiseen mahdollisuuksia ja missä muodossa.
Hanketuet
Tuen määrä on vähintään 5 000 euroa ja korkeintaan 180 000 euroa.
Yhteistyöhankkeessa kehitetään jonkin toimialan yritysten verkostoitumista. Mukaan tarvitaan eri osapuolia: yritysten lisäksi kehittämisorganisaatioita, tutkimuslaitoksia tai oppilaitoksia. Yhteistyön on oltava aitoa ja toimintasuunnitelmaan perustuvaa. Hanke voi sisältää esimerkiksi uusien menetelmien tai tekniikoiden pilotointia, ympäristön tilaa parantavia toimia tai hyvinvointi- ja terveyspalveluiden kehittämistä.
Tuen määrä on hankkeen sisällöstä riippuen 60 / 80 / 100 %.
Yleishyödyllinen investointi
- rakentaminen ja remontointi, tuen määrä 60 %
- kalusto- yms. hankinnat, tuen määrä 75 %
Tiedonvälitys- ja koulutushankkeet, tuen määrä 90 – 100 %
Muut kehittämishankkeet pääsääntöisesti korkeintaan 90 %
- esimerkiksi kylien ja elinkeinojen kehittäminen, kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvä kehittäminen