Oulujärvi Leader ja rahoituskauden vaihdos

Ohjelmakauden 2014 – 2020 viimeinen vuosi lähenee loppuaan. Aina aiemmin ohjelmakausien välissä on ollut tauko, jolloin rahoitusta ei ole voitu myöntää. Nyt tällaista jopa puolentoista vuoden rahoituskatkoa ei ole tulossa.

Uusi ohjelmakausi ei tälläkään kertaa käynnisty käytännössä heti entisen perään. Tauon sijasta edessä on siirtymäkausi, joka kestää ainakin vuoden, mahdollisesti kaksi vuotta. EU:n uusi ohjelmakausi käynnistyisi siinä tapauksessa 1.1.2023.

Uutena asiana otetaan käyttöön siirtymäkauden rahoitus. Tällöin rahoitusta myönnetään uuden kauden rahoista, mutta nykyisen kauden säännöillä ja tukimuodoilla. Suomen käyttöön tulevista euromääristä ei vielä ole tietoa, se selviää aikaisintaan syksyllä.

Oulujärvi Leaderilla on vielä jonkin verran jäljellä tämän kauden varoja hyödynnettäväksi tuloksellisiin hankkeisiin. Leader -hallitus käsittelee yritystukihakemuksia jokaisessa kokouksessaan. Yleishyödyllisten kehittämishankkeiden käsittely on loppuvuonna keskitetty lokakuulle. Jos silloin ei kaikille hakemuksille riitä rahoitusta, päätös voidaan siirtää ensi vuodelle siirtymäkauden varoista tehtäväksi.

Leader -ryhmien on haettava siirtymäkauden rahoitusta Maa- ja metsätalousministeriöltä lokakuun loppuun mennessä. Rahoitushakemus tehdään alueen arvioidun tarpeen mukaan. Realistisen arvion tekemiseksi on tärkeää, että yhdistykset, kunnat ja muut alueen toimijat jättävät hankehakemuksiaan Oulujärvi Leaderille syyskuun loppuun mennessä.